Сьогодні православні християни святкують Стрітення Господнє

90Православні християни у вівторок, 15 лютого, відзначають одне з двунадесятих свят – Стрітення Господнє. Назва свята означає «зустріч». Приводом для його встановлення став євангельський переказ про праведного старця Симеона, який жив при Єрусалимському храмі. Працюючи над перекладом Священного писання з єврейської мови грецькою, він засумнівався в словах з Книги пророка Ісайі про те, що Спаситель народиться від Діви, і хотів виправити текст. Тоді йому явився святий Ангел і повідомив, що Симеон не вмре доти, допоки не побачить справдження пророцтва.
На 40-й день після народження дитини Христа Діва Марія і праведний Йосип принесли Її в Єрусалимський храм, щоб за старозавітним звичаєм принести вдячну жертву Богові за народження первістка. Симеон, якому на той час виповнилося вже 360 років, духовно узрів у дитині Спасителя і вимовив: «Нині відпускаєш раба Твого, Владико, по слову Твоєму з миром». Іншими словами, Симеон в цій молитві подякував Богові за порятунок від тягот земного життя – і помер.
Богослови тлумачать Стрітення (зустріч) дитини Христа із Симеоном як зустріч Старого і Нового Заповітів, зустріч даного єврейському народу Закону Божого і найвищого закону Божественної любові, принесеного у світ Ісусом Христом.
У день Стрітення Господнього в церквах, за традицією, освячуються свічки. Традиція ця походить зі стародавнього звичаю влаштовувати в день Стрітення хід містом із запаленими світильниками (на зразок хресного ходу). У молитвах на освячення свічок на Стрітення Господа Бога прохають про те, щоб, як запалені свічки своїм світлом розганяли нічний морок, так і наші душі, просвічені Духом Святим, уникали гріховної тьми (сліпоти).Стрітенська свічка важлива як символ просвіченості серця Духом Святим.

Залиште коментарій