9 січня святкуємо Ап.першомуч.і архидиякона Стефана.

IMG_08
Сьогодні Православна громада села Опарі в третій день Різдва Христового святкуе Первомученика Апостола Архідиякона Стефана.Святий Стефан походив з євреїв, які жили поза Святої Землі. Згідно книзі Діянь, Стефан разом з ще шістьма одновірцями був обраний апостолами дияконом (служителем) для підтримки порядку і справедливості при «щоденному раздаяніі потреб» віруючим.
Присвятивши цих сімох у диякони, апостоли зробили їх своїми найближчими помічниками. Незабаром диякони, крім допомоги бідним, стали брати участь у молитвах та богослужіннях. Старшим серед семи дияконів, поставлених самими апостолами, був Стефан, тому його називають архідияконом, тобто першим дияконом.
Молодий архідиякон Стефан виділявся своєю вірою і даром переконання. Його діяльність не обмежувалася до покладених на нього апостолами служінням. Він, як і самі апостоли, проповідував у Єрусалимі християнство, підкріплюючи істинність своїх слів і ознаками та чудами. Як розповідається в Житії Святого Первомученика і архідиякона Стефана, він покладав руки на хворих, і вони видужували.
Святий Стефан, будучи євреєм (як і більшість перших християн) переконливо проповідував християнське вчення в синагогах, і перемагав юдейських книжників у суперечках. Все це порушило проти нього ненависть ревнителів закону Мойсея – фарисеїв. Вони схопили його, і завели в синедріон – вища судилище у євреїв. Тут фарисеї вони поставили свідків, які стверджували, що він у своїх проповідях ображає Бога і пророка Мойсея. У своє виправдання святий Стефан виклав перед синедріоном історію єврейського народу, показуючи на яскравих прикладах, як євреї завжди були проти Бога і вбивали посланих Їм пророків. Члени синедріону, слухаючи його, все більше злились.
Як описав Євангеліст Лука у книзі Діянь апостолів, під час своєї промови святий Стефан раптом побачив, як над ним розкрилося Небо, вигукнув: “Я бачу Сина Людського, що стоїть поруч з Богом”. Почувши це, члени синедріону прийшли в лють. Затикаючи свої вуха, вони кинулися на Стефана і потягли його за місто і стали побивати камінням.
Святого Стефана вбивали в долині Іссафатовой, яка лежить між Єрусалимом і Елеон, при Кедрском потоці, що мав безліч каменів з берегів.
У той час як Стефана каменували, далеко, на деякому підвищенні, дивлячись з гори, стояла Пречиста Діва зі святим Іваном Богословом і молилася про Стефана Господа, щоб “Він зміцнив його в терпінні і прийняв його душу в руки Свої!”.
Гинучи під градом каменів, Стефан молився про вбивць і просив Ісуса прийняти його дух. Відбулася ця подія близько 34 року після Різдва Xрістова.
Тіло Стефана було залишено на поталу звірам і птахам і лежало день і ніч непохованими. І лише на другу ніч відомий в Єрусалимі єврейський законоучитель Гамаліїл, (який і сам потім увірував у Христа і син його Авівом), надіслав чесних і вірних людей і, таємно взявши тіло святого, відніс до свого маєтку. Через багато років після того, грецька цариця Євдокія, дружина царя Феодосія Молодшого, прибувши в Єрусалим, на місці, де було вбито Святого Первомученика Степана, створила церква в ім’я його (освячена в 460 р.).
DSC02892
Сьогодні в селі Опарі після богослуження в Церкві Введення в храм Пресвятої Богородиці з благословення настоятеля прот. Василя Цап відбувся виступ дитячого вертепу під керівництвом Ольги Степанівної.Діти, які завітали до святині з вертепом у своему виступі прославляли новонародженного Спасителя, докладно розповідаючи і оспівуючи в колядках ті події, що відбулись при народженні Ісуса Христа.Після виступу дітей о.Василь подякував діточкам за їхню коляду, за те, що вони своїми голосочками прославили Бога і потішили всіх,хто завітав до храму Божого.

Залиште коментарій