7 СІЧНЯ РІЗДВО ХРИСТОВЕ

49119
Одне з найзнаменитіших і найвеличніших празників святкового календаря – Різдво Христове.
В народі його йменують просто Різдвом. Розпочинається воно опівночі після Святвечора між 6 і 7 січня.
Повна церковна назва свята – Різдво во плоті Господа Бога та Спасителя нашого Ісуса Христа. Святу Різдва передує сорокаденний Різдвяний (або Пилипів) піст, який триває до появи на небі першої вечірньої зірки. Але з появою зірки піст не закінчується, і кутя в цей вечір пісна. Святкування Різдва встановлене церквою ще з ІV ст.
Із ним пов’язують народження Ісуса Христа у Віфлеємі. Про саму подію Різдва ми дізнаємося з головного першоджерела – Євангелія. Священна історія про те, як праведний Йосип та Діва Марія прибули до Віфлеєму на перепис населення. Тут вони вже не знайшли жодного вільного місця і їм довелося зупинитися в печері, призначеній для стійла, серед сіна і соломи, де й народився Ісус Христос. І на небі дивним світлом засіяла нова Віфлеємська зірка, яка сповістила про Різдво Христове. З різдвяним вечором пов’язано багато звичаїв та обрядів. Так, поки не з’явиться перша зірка на небі, зранку нічого не їдять, постяться аж до Святої вечері.За традицією на Святвечір, мало бути „багато’ – 12 пісних страв: кутя, вар, горох, капусник, рибні страви, голубці, борщ, вареники, млинці, каша, пиріжки, гриби.
Важливим атрибутом свята є колядування – давній звичай різдвяних обходів із виконанням величально-поздоровчих пісень (колядок). Колядники обходять оселі на Різдво, скрізь чути їхні дзвінкі голоси: “Радуйся, ой радуйся, земле, син Божий народився!”. З давніх-давен на Україні колядники – чоловіки, молодь, діти – заходили на подвір’я кожної хати, вітали та славили господарів, бажали їм здоров’я, щастя, щедрого врожаю, достатку. Чутливі до життя колядки, увібрали в себе надію і віру в допомогу Спасителя. Вважалося, що колядники приносять щастя в дім, тому їх із радістю запрошували до хати, щедро пригощали святковою селянською їжею. Християни відзначають Різдво, не лише віддаючи данину традиціям народних вірувань та театралізованих обрядових дійств, а й свято вірячи, що з народженням Ісуса в їхні оселі прийде нова радість, добробут і злагода.Прославляючи народженого Христа Спасителя, дякуємо Йому за всi Його благодiяння, за радiсть i скорботу. Нехай Господь буде милостивим до нас у випробуваннях нашої вiри й любовi i пронесе мимо нас чашу гнiву Свого за грiхи та беззаконня нашi.

коментаріїв: 1

  1. CohenPATRICE написал(а):

    I received 1 st credit loans when I was 20 and it aided my family very much. However, I need the financial loan once again.

Залиште коментарій