Православна церква Введення в храм Пресвятої Богородиці с.Опарі святкуе Богоявлення

kreshchenie
В цей день світу відкрилася Свята Трійця. У Церквоному піснеспіві цього дня говорится, що “Тройчеське явилося поклоніня”, ось чому свято іменується Богоявленням.
В цей день у всіх містах і селах, де є церкви, святять воду. Віддавна в народі посвячену на Водохреще воду вважають своєрідним спасінням від багатьох недуг. Її дають пити тяжкохворим, нею освячують храми, домівки і тварин. Залишається загадкою той факт, що водохрещенська вода не псується, не має запаху і може зберігатися протягом року.За давньою традицією, церемонія освячення води відбувалася під відкритим небом, на берегах річок, струмків, озер. Ще напередодні Йордана, з льоду вирубували великий хрест («йордан») і ставили його поруч з ополонкою. Скульптурне зображення хреста встановлювали вертикально і нерідко обливали буряковим квасом, від чого воно набирало червоного кольору.
Богоявленську воду Церква використовує для окроплення храмів, домів та інших споруд.
Окрім Хрещення і Богоявлення Свята Церква нинішнє свято називає Просвітленням. Завдяки Хрещенню ми просвітлені Троїчеським світлом, яким осягаємо незбагненного Бога, пізнаємо небесний світ і світ земний, пізнаємо, що є воля Божа про нас, людей, яка є промислительна і блага. Ми щасливі тим, що нам даровано Спасителем це Богопросвітлення, яке постійно продовжується. Воно з’явилося не тільки 2000 років тому на Йордані; воно живе в кожному дні і годині, в кожному святі, в Церкві Христовій, в Святих Таїнствах; живе і виявляється таємно і виразно, незбагненно і зрозуміло, освічує і освячує нас.
Просвітленням іменується нинішній день ще й тому, що послідовники Христа в перші століття християнства, просвітившись істинами Христовими, в цей день приймали Таїнство Хрещення, через яке всі ми входимо в лоно Церкви і в загальну сім’ю дітей Божих.
Нехай це нагадує нам про те, що в Таїнстві Хрещення кожний з нас одягається в світлу ризу Божественної правди, чистоти і святості. Хай ця чистота і святість зберігаються в нас по можливості незаплямованими, в ім’я Господнє.
Господь наш Ісус Христос, Який відкрив Таїнство Свого спокутного подвигу, перемоги над гріхом і смертю, Який дарував нам освячення через водне єство, через Таїнство Хрещення, нехай буде завжди з усіма нами! Амінь.

Залиште коментарій