14 січня 2010 року Обрізання Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа. Св. Василія Великого, архієп. Кесарії Кападокійської.

BASIL

Святитель Василій Великий народився близько 330 року в місті Кесарії Каппадокійської (Мала Азія), в благочестивій християнської сім’ї Василя і Емілія. Батько святителя був адвокатом і викладачем риторики. У сім’ї було десятеро дітей, з яких п’ять, у тому числі й матір святителя праведна Емілія, зараховані Церквою до лику святих.
Початкову освіту святий Василь отримав під керівництвом своїх батьків і бабусі Макрін, високоосвіченою християнки. Після смерті батька й бабусі святитель Василь відправився для подальшої освіти в Константинополь, а потім в Афіни, де досконало вивчив різноманітні науки – риторику і філософію, астрономію і математику, фізику і медицину. Близько 357 року святий Василь повернувся до Кесарії, де якийсь час викладав риторику. А в Антіохії, в 362 році він був посвячений у сан диякона єпископом Мелетієм, а в 364 році посвячений у сан пресвітера єпископом Кесарійським Євсевієм.
Виконуючи своє служіння, святий Василь ревно проповідував і невпинно дбав про потреби своєї пастви, завдяки чому здобув високу повагу і любов.
Незабаром святий Василь був обраний Собором єпископів на Кесарійський кафедру (370). У тяжкий для Церкви час він проявив себе як полум’яний захисник Православної віри, захищаючи її від єресей своїми словами і посланнями. Особливо слід відзначити три його книги проти аріанського лжевчителі Евномія, в яких святитель Василь Великий навчав про Божество Святого Духа і єдність Його природи з Отцем і Сином.
За своє коротке життя († 379) святитель Василь залишив нам безліч богословських праць: дев’ять бесід на Шестоднев, 16 бесід на різні псалми, п’ять книг на захист православного вчення про Святу Трійцю, 24 бесіди на різні богословські теми, сім аскетичних трактатів, правила чернечі ; статут подвижницьку; дві книги про Хрещення; книгу про Святого Духа; кілька проповідей і 366 листів різним особам.
Святитель Василій Великий, поряд зі святителем Миколою Чудотворцем, З давніх-давен користувався особливим шануванням у середовищі українського віруючого народу. Частка мощей святителя Василія й досі перебуває у Почаївській Лаврі. Чесна глава святителя Василя благоговійно зберігається в лаврі святого Афанасія на Афоні, а правиця його – у вівтарі храму Воскресіння Христового в Єрусалимі.

Залиште коментарій