13 грудня – День пам’яті Апостола Андрія Первозванного

is1658Святий апостол Андрій Первозванний першим з апостолів пішов за Христом, а потім привів до нього свого рідного брата святого апостола Петра(Ін. I, 35 – 42). З юності майбутній апостол, який був родом з Віфсаїди, всією душею звернувся
до Бога. Він не одружився і разом зі своїм братом займався рибальством. Коли над Ізраїлем прогримів голос святого пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна, Святий Андрій став його найближчим учнем. Святий Іоанн Хреститель сам направив двох своїх учнів, майбутніх апостолів Андрія Первозванного і Іоанна Богослова, до Христа, вказавши, що Він є Агнець Божий.Тому Андрія і назвали Первозванним.Андрія Первозванного вважають першим благовісником Євангелія Христовго на землях України.Коли після зішесття Святого Духа апостоли кидали жереб,вирішуючи, куди кому йти проповідувати Христову віру, йому випала Скіфія, тобто землі сучасної України.
Святий Апостол Андрій – перший архієпископ Константинопольський, патріарх Вселенський і Апостол Український.
На київських горах стояли ноги його, і очі його Україну бачили, а уста благословляли, і насіння віри він у нас насадив.Воістину Україна нічим не менша від інших східних народів, бо і в ній проповідував Апостол.
Як розповідає легенда, записана в селі Головківка:
Святий апостол та його учні, пройшовши спекотними шляхами Дикого поля, наближалися до Холодного Яру.
Вийшли вони на найвище місце, з якого, вже й Дніпро-Борисфен виднівся, та й зупинилися відпочити і помилуватись краєвидом цього місця райського.А літо на той час спекотне було, що й річки пересихали. Та не носив із собою Святий Андрій Первозванний баклажки з водою. Було як захчуть люди води попити, то вдарить Андрій Первозванний своїм посохом об землю, з того місця і потече джерело з холодною та смачною водою.
До того ж вода у такому джерелі була ще й цілющою, бо Бог давав ту воду святу. Ось і цього разу вдарив Святий апостол посохом і потекла з-під кручі жива вода.Стали люди селитись поряд з джерелом і примічати, що коли поп’є хвора людина води з джерела, то одужує, до життя повертається.З того часу і почали його називати «Живуном».
У пам’ять Андрія Первозванного в Києві, на тому місці, де апостол поставив перший хрест, 1212 року споруджено дерев’яну церкву Воздвиження Чесного Хреста Господнього, також зведені церква святого Андрія (1086) та храм Святого Андрія Первозванного на Андріївському узвозі(XVIII ст).

Залиште коментарій